Hoe is het ontstaan?

De workshop energetische ademhalingstechniek gaat uit van het Nederlands-Indische gedachtegoed dat vitaliteit de bron is van leven. We geloven dat fysiek, mentaal en emotie onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

De methode is gericht op duurzaamheid, mits je de discipline en het geduld kunt opbrengen om actief en langdurig met de oefeningen aan de slag te gaan.

Mijn voorouders waren Hollanders die in de VOC-tijd naar Nederlands-Indië gingen om handel te drijven. Ze trouwden met vrouwen die al vanaf de 16e eeuw een eigen bevolkingsgroep waren met een geheel eigen cultuur: de Indonesische cultuur. Ze maakten kennis met de cultuur en gingen deze waarderen.

Ze creëerden vervolgens, omdat zij geen Indonesiërs waren, een eigen ‘Nederlands-Indische’ cultuur. Die bestond uit een combinatie van de Hollandse ondernemingszin en de magische Indonesische gewoontes en mentale rust. Ik heb het beste uit die twee culturen in mijn levensstijl verankerd.

Hier put ik mijn kracht uit en het vormt de basis van de workshop die ik geef.

Het doel van Vitadem

Vitadem is gericht op het effectief ontspannen door praktische energetische ademhalingsoefeningen. De oefeningen gaan uit van voelen, ervaren en verankeren.

De oefeningen geven je inzicht in je lichamelijke  emotionele en mentale spanningen. Je leert ze te benoemen, op te heffen of te verleggen en te etsen in je brein door het toepassen van rituelen. De oefeningen en rituelen brengen een andere levensstijl op gang, die gebaseerd is op een verbondenheid van het Westen met het Oosten.  

Wat kan je van de workshop verwachten?

De workshop  bestaat uit drie sessies waarin we theorie afwisselen met praktische oefeningen, die we hierna beschrijven.

Eerste sessie

De kern van een vitaal leven is goed ademhalen. Als je niet goed ademhaalt, kun je tal van lichamelijke en mentale klachten krijgen. Tijdens de eerste sessie van de workshop gaat de meeste aandacht dus uit naar de juiste manier van ademhalen.

Tweede sessie

In de tweede sessie ligt de focus op oefeningen voor de spierspanning en de innerlijke (mentale) krachten energie, verbeelding, verbinding en geduld.

Derde sessie

In de derde sessie krijg je inzicht in wat mentale discipline en spierkracht van je lichaam bijdragen aan jouw vitaliteit. Die kennis is gebaseerd op de Indonesische krijgskunst Pentjak Silat en Indonesische dans.

Op je gemak thuis oefeningen doen

Naast de workshop krijg je ook oefeningen voor thuis. Dit betekent dat je elke dag consequent je oefeningen moet doen. De oefeningen zijn simpel en kosten je amper vijf minuten per dag, maar je moet ze weldoen!  Daarna sta je bewust stil bij je nieuwe verbinding door het doen van een symbolisch ritueel.

Laten we door het leven dansen

Verzin je eigen manier om waardig afscheid te nemen van je oude gewoontes. Bedank deze voor wat ze je hebben geleerd of gebracht en verwelkom, vier, je nieuwe gewoontes.

De kosten voor de workshop bedraagt €75 voor 3 sessies van 1 uur, inclusief gebruik van materiaal.

Heb ik je nieuwsgierig gemaakt over de energetisch ademhalingsworkshop? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of stuur gerust een email naar info@vitadem.nl. Lees ook hier wat anderen van de workshop vinden.